Door de Corona crisis kan ik lekker oefenen met grenzen aangeven. Ook een onmisbare vaardigheid om uit de friend zone te raken. Hier lees je hoe.

“Niet om kattig te doen, maar ik wil graag dat je op anderhalve meter bij me vandaan blijft”. Dit vraag ik aan een vreemde bezoeker die mijn huisgenoot in onze keuken heeft uitgenodigd. Ik zie gelijk aan de blik van mijn huisgenoot dat zij er heel andere interpretaties van de huidige overheidsadviezen op na houdt. Ik merk dat mijn assertiviteit tegenover haar gast haar ongemakkelijk maakt en ze trekt direct mijn grens in twijfel door met me in discussie te gaan. “Ja maar ergens las ik dat dat dus niet uitmaakt, we gebruiken hetzelfde bestek bovendien, en we worden toch wel ziek met z’n allen uiteindelijk, dus wat maakt het uit?”

Even kom ik in de verleiding om de discussie aan te gaan.

Ik doe het niet. “Mijn nee zou genoeg moeten zijn. Ik heb mijn grens helder aangegeven. Kun je die respecteren?” Dat kunnen ze. Ze blijven op de afstand die ik prettig vind en verder hebben we het er niet meer over. Even goede huisgenoten.

Ik moet ineens denken aan waarom zoveel mannen in de friend zone belanden. Eén van de belangrijkste redenen is het moeite hebben met het aangeven van grenzen. Zien leuke vrouwen jou toch meer als een lieve platonische makker dan als hun minnaar? Blijf lezen! Ik ga je een paar goede tips geven hoe je korte metten maakt met de beruchte friend zone.

VOETSTUK
Bij een erg leuke vrouw kan het lastig zijn om je grenzen aan te geven. Je hebt haar als het ware op een voetstuk gezet. Zij kan niks mis bij jou doen. Daar is ze gewoon veel te leuk voor. Pas op! Je loopt nu al gevaar om jezelf weg te cijferen ten behoeve van haar. Als je merkt dat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven, vind je het waarschijnlijk ook moeilijk om die in eerste instantie te voelen. Voor haar maak je graag telkens weer een uitzondering. Toch wringt er iets voor je gevoel. Zij behandelt jou als een maatje. Maar jij wil meer. Diep in je hart voel je dat er iets pijnlijk scheef zit.